perjantai 17. lokakuuta 2008

Vihreää elektroniikkaa

On lähes huvittavaa seurata, miten median hehkuttama vastuullinen kuluttaminen vaikuttaa mattimeikäläisen ostokäyttäytymiseen ja elämään. Median ansiosta ihmiset alkavat vihdoin tajuta kuinka paljon energiaa he tuhlaavat päivittäin. On kuitenkin sääli huomata, miten paljon tämäkin ristiretki menee pieleen. Positiivista on, että ihmiset hehkuttavat, kuinka he sammuttavat valot, tietokoneen ja television, kun eivät näitä käytä. Kuitenkin samat ihmiset tekevät elektroniikkalaitteiden ostovaiheessa aivan päinvastaisia päätöksiä. Television ostovaiheessa osataan kyllä jo kysyä sen virrankulutusta, mutta en ole vielä kohdannut kolme vuotta myyjänä toimineena, että samaa kysyttäisiin ostattaessa pölynimuria, kahvinkeitintä, leivänpaahdinta, vedenkeitintä, liesituuletinta... ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Media on auttanut muuttamaan kuluttamistottumuksia, mutta ne siirtävät pääpainon "vääriin" tuotteisiin. Esimerkiksi television (32"-40") virrankulutus on noin 150-200 wattia eli 3-4 hehkulampun luokkaa. Pölynimurin 1800-2200 wattia. Onneksi nuo suuret "riisto"korporaatiot kulkevat - vastoin yleistä käsitystä - kuluttajien edellä. Vaikkakin niiden tarkoituksena on uusien ekologisten tuotteiden avulla kasvattaa merkkinaosuuksia ja myyntiä, nyt kehitetään kuitenkin oikeita ominaisuuksia. Hyvä esimerkki on mielestäni Electrolux, jonka valikoimista löytyy green-mallisto. Silmätikuksi kannattaa ottaa malliston pölynimuri, joka toimii 1270 watin liitäntäteholla. Se on huima muutos 2000 wattiin. Lisäksi laite on 55 % kierrätettyä materiaalia. Tässä vielä sivustolta löytyvä mainos:

"Et ehkä ajattele, että pölynimuri kuluttaa paljon energiaa. Mutta imuroiminen tunnin viikossa tyypillisellä 2000 watin pölynimurilla kuluttaa yli 60 % luokan A+ jääkaapin viikoittaisesta energian kulutuksesta. Siirry 1250 watin Ultra Silencer Green -pölynimuriin niin säästät kolmanneksen energian kulutuksesta ja CO2-päästöistä. Kymmenessä vuodessa säästät 73 € keskitason sähkölaskusta."

Huomatkaa, että säästö on siis tunnin viikossa imuroiville. Useat asiakkaani kertovat imuroivansa joka päivä saman määrän. Yksi plus yksi on aika helppoa. Kymmenen vuoden päästä kyseinen asiakas on säästänyt jo satoja euroja pelkän pölynimurin auvulla. Kuvitelkaa, mitä saadaan aikaiseksi, kun samaa sovelletaan muihinkin laitteisiin.

Kehitys on siis menossa oikeaan suuntaan. Vielä, kun saadaan kuluttajatkin mukaan samaan bussiin. Lisää hyviä uutisia tuo myös Tiede-lehti 10/2008. Lehden artikkelissa "Elektroniikkaa biljoonapainoksin", mainitaan, kuinka aurinkokennoja ja näyttöjä voidaan valmistaa painattamalla. Eli elektroniikkaa painetaan mustekirjoittimen tavoin muoviin tai paperiin. Uskokaa tai älkää, mutta painettuun aurinkokennoon voidaan yhdistää akku, jolloin laitetta ei tarvitse ikinä ladata. Vihreämpää tulevaisuutta ollaan siis jo kylvämässä. Vaikka eksoottisen lämmin Suomi kuulostaakin hienolta, niin puhdas ilma ja vesi sekä mahtavat hiihtokelit aurinkoisessa lumimaisemassa houkuttavat enemmän!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä teksti. Tuon imurin plussaksi lisäisin tietysti vielä hiljaisuuden, joka menee vielä asteen alemmas kuin isoveli Ultrasilencerissä. Pienkoneet tuskin todellakaan sellainen asia, jossa ajateltaisiin energiankulusta, vaikka joissa laitteissa tehot perusteltuja. Sen sijaan isot kodinkoneet ovat jo pitkään olleet sellaisia tuotteita, joiden energialuokitukseen kiinnitetään huomiota.

Ympäristöuutiset - Kookas